Κοινή ανακοίνωση Ανδρέα Πουλά, Βουλευτή Αργολίδας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Μιχάλη Χάλαρη, Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για την πυρκαγιά στην Κορινθία
Η πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην περιοχή της Κορινθίας για πέντε ημέρες είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής δύο συνανθρώπων μας και την καταστροφή 50.000 με 60.000 στρεμμάτων και των περιουσιών πολλών κατοίκων. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση αποδείχτηκε και πάλι απροετοίμαστη και σε εφησυχασμό γεγονός που είχε ως συνέπεια την μεγαλύτερη πυρκαγιά της φετινής περιόδου.
Όπως και στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα έτσι και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Κορινθία η πρώτη ανταπόκριση για την αντιμετώπισή της δεν λειτούργησε όσο γρήγορα και αποτελεσματικά χρειαζόταν και στο χρονικό διάστημα που ήταν αναγκαία.
Η συνεχής επίκληση της ίδιας δικαιολογίας, ότι «το ανάγλυφο της περιοχής, με τις μεγάλες χαράδρες και κορυφές» ευθύνεται για την αδυναμία ελέγχου και κατάσβεσης, έχει εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών. Αυτή η ρητορική πλέον κρίνεται ως ένα ακόμα δείγμα ανικανότητας και προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών.
Εκτός από την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
– Το νέο “Δόγμα” της κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς απέτυχε και σε αυτή την περίπτωση.
– Η ανυπαρξία προληπτικών μέτρων ήταν εμφανής. Οι καθαρισμοί των δασών ήταν είτε ανύπαρκτοι είτε ανεπαρκείς, ενώ όπου είχαν γίνει, δεν απομακρύνθηκαν τα ξερά χόρτα και κλαδιά, αφήνοντας την περιοχή γεμάτη καύσιμη ύλη.
– Αναδείχτηκε για άλλη μία φορά η ανάγκη για επέκταση της αντιπυρικής περιόδου και η ανάγκη πιο άμεσης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
– Κατέστη πασιφανής η ανάγκη για ενίσχυση και πιο ενεργό ρόλο των δασικών υπηρεσιών στο έργο της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
– Πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις της πυροσβεστικής και να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των 2.500 έμπειρων και αξιόμαχων εποχικών πυροσβεστών οι οποίοι για άλλη μία φορά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης γνωρίζοντας ότι σε ένα μήνα δεν θα έχουν εργασία.
Όσον αφορά την αποκατάσταση, είναι πλέον φανερό ότι ο αρμόδιος υπουργός παίζει έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Δεν αναλαμβάνει ουσιαστική ευθύνη για τον συντονισμό των διαδικασιών αποκατάστασης, ενώ προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στο υφυπουργείο του οποίου ο ίδιος προΐσταται.
Σε κάθε περίπτωση μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς αυτό που προέχει είναι να γίνουν άμεσα και αντικειμενικά οι εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο σε κτίρια και σπίτια όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι πληγέντες σε μία προσπάθεια να ορθοποδήσουν μετά την καταστροφή.