exormisinews.gr
Pasokekloges
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣΠΑΣΟΚΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠαΣοΚ: Η δύσκολη εξίσωση του δεύτερου γύρου – Ποιος θα μείνει απέξω;

Κοινοποίηση

Πώς αλλάζουν βεβαιότητες και σενάρια-Ποιες είναι οι (νέες) εκτιμήσεις στις συζητήσεις που γίνονται

«Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί». Ο «κανόνας» αυτός δεν αφορά μόνο τις αγάπες και τους έρωτες. Αφορά και πολιτικές αναμετρήσεις, όπως αυτή για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠαΣοΚ. Οχτώ υποψήφιοι (αν φτάσουν όλοι μέχρι τις κάλπες) αλλά στο δεύτερο γύρο, χωράνε μόνο δύο.

Δύο πρόσωπα θα δώσουν την τελική μάχη. Ποια θα είναι; Και, πόση αξία έχουν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο σε κάθε πασοκικό  τραπέζι, όταν το εκλογικό σώμα που θα κρίνει την αναμέτρηση είναι ένα άγνωστο μέγεθος; Σε κάθε περίπτωση, δύο πράγματα δεν αλλάζουν στο DNA του διαχρονικού ψηφοφόρου του ΠαΣοΚ. Το πάθος του για την εσωκομματική κάλπη και για τις συζητήσεις για τα πιθανά αποτελέσματά της.

Πώς άλλαξαν βεβαιότητες και σενάρια

Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Διαμαντοπούλου ο κοινός τόπος των συζητήσεων που γινόντουσαν στο πασοκικό σύμπαν αφορούσε μια βεβαιότητα, ένα ποσοστό-κλειδί και 4 ερωτηματικά. Τα ερωτηματικά αφορούσαν το ποσοστό που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Κατρίνη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη. Το ποσοστό –κλειδί αφορούσε την εκλογική επίδοση του Παύλου Γερουλάνου. Κανείς δεν υποτιμά την παρουσία του βουλευτή της Α. Αθήνας. Λίγοι τον εμφάνιζαν ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο, οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό του θα επηρέαζε τη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο.  Στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του ΠαΣοΚ προεξοφλούνταν ότι στον δεύτερο γύρο θα περνούσαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας.

Μετά την είσοδο της κ. Διαμαντοπούλου το περιεχόμενο των συζητήσεων και των εκτιμήσεων έχει αλλάξει. Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού, όπως λέγεται, δεν είναι υποψηφιότητα καταγραφής ποσοστού αλλά διεκδίκησης της ηγεσίας.  Οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο, όπως εκτιμάται, είναι πλέον τρείς. Θα καταφέρει η κυρία Διαμαντοπούλου να είναι στον δεύτερο γύρο. Και αν τα καταφέρει ποιος από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα θα μείνει εκτός της τελικής μάχης; Όπως και να έχουν τα πράγματα στα μπλοκάκια καταγράφονται τα τρία πιθανά δίδυμα του δεύτερου γύρου. Ανδρουλάκης-Δούκας, Ανδρουλάκης-Διαμαντοπούλου και Διαμαντοπούλου- Δούκας.

Που θα κριθεί το παιχνίδι

Το σενάριο να μονομαχήσει για την ηγεσία του ΠαΣοΚ το δίδυμο Διαμαντοπούλου-Δούκας είναι αυτό που, στα πηγαδάκια των στελεχών και των ενδιαφερόμενων για την εκλογική διαδικασία, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Και αυτό γιατί δεν προκύπτει, από το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να τερματίσει τρίτος. Ο κ. Ανδρουλάκης, διατηρεί, παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε τα ερείσματα του στη βάση του ΠαΣοΚ  και ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο τέθηκε θέμα ηγεσίας, χωρίς να υπάρχει ένα αποτέλεσμα-καταστροφή, φαίνεται ότι αυξάνει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρείται ως το φαβορί για την πρώτη θέση, στον πρώτο γύρο. Για πολλά στελέχη, κυρίως υποστηριχτές του, το ζητούμενο είναι η διαφορά που θα έχει με τον αντίπαλο του, στο δεύτερο γύρο. Αν του δίνει αέρα επικράτησης ή οδηγεί τη μάχη για την ηγεσία στις λεπτομέρειες.

Μια μάχη με πολλά «αν»

Αν υπάρξει η εκτιμώμενη πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη την πρώτη Κυριακή στον πρώτο γύρο, τότε ο αντίπαλος του, στο δεύτερο γύρο, θα κριθεί από το αποτέλεσμα της μάχης ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων και η πρώην υπουργός είναι υποψηφιότητες που διεκδικούν με αξιώσεις την ηγεσία του ΠαΣοΚ και έχουν, ο καθένας, τα δικά του ισχυρά χαρτιά σε αυτή τη μάχη.

Η «πρωθυπουργίσιμη» εικόνα της κυρίας Διαμαντοπούλου έρχεται να ανταγωνιστεί το αφήγημα του κ. Δούκα για τη δυνατότητα του να επιστρέψει το ΠαΣοΚ στην διακυβέρνηση, αλλά ο δήμαρχος Αθηναίων διατηρεί το πλεονέκτημα ότι απευθύνεται σε ένα πολυσυλλεκτικό ακροατήριο αλλά και σε ένα αριστερόστροφο κοινό που δεν το ακουμπά η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού και επιτρόπου της ΕΕ. Επίσης, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν διαθέτει οργανωμένες δυνάμεις στην παραδοσιακή βάση του ΠαΣοΚ, σε αντίθεση με τον κ. Δούκα που μπορεί να υπολογίσει και στη σημαντική βοήθεια που του προσφέρει η στήριξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Μια σημαντική παράμετρος αφορά το μέγεθος του εκλογικού σώματος. Πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν; Και, επίσης, πολύ σημαντικό, ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν;  Η σύνθεση του εκλογικού σώματος. Ποιοι θα υπερτερήσουν;  Όσοι θα προέρχονται από τις δυνάμεις του κέντρου με αναφορά στο εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ που δείχνουν να κινητοποιούνται υπέρ της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου ή πολίτες από την προοδευτική πλειοψηφία που στήριξε την εκλογή του Χάρη Δούκα στο δήμο Αθηναίων; Πάντως τόσο στο επιτελείο του κ. Δούκα όσο και σε αυτό της κυρίας Διαμαντοπούλου η παρουσία τους στο δεύτερο γύρο,  θεωρείται βέβαιη, στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων στόχος είναι η πρωτιά από τον πρώτο γύρο.

Τέλος, πέραν του ποσοστού του κ. Γερουλάνου που κάποιοι δεν αποκλείουν να αποτελέσει έκπληξη έχει σημασία η επίδοση που θα έχουν ο Μιχάλης Κατρίνης, που κινείται μεθοδικά και κάτω από τα ραντάρ στήνοντας πυρήνες σε όλη τη χώρα, αλλά  και η Μιλένα Αποστολάκη και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Αν δηλαδή στερήσουν κρίσιμα ποσοστά από τους Ανδρουλάκη Δούκα και Διαμαντοπούλου που, όπως όλα δείχνουν, έχουν το προβάδισμα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ίσως ο κ. Καννελάκης να μην φτάσει μέχρι την αφετηρία της εκλογικής κούρσας.

Ένα σημαντικό κέρδος

Τα βέβαιο είναι ότι και αυτή η αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι και κρίσιμη, λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Αποκτά και ενδιαφέρον λόγω κα του ανταγωνισμού που υπάρχει αλλά και λόγω του διαφορετικού προφίλ που έχουν οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας.

Στις συζητήσεις των στελεχών του ΠαΣοΚ, που γίνονται αυτές τις ημέρες, υπάρχει ακόμα ένας κοινός τόπος. Ότι και αυτή η εσωκομματική διαδικασία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ειδικά αν η συμμετοχή φτάσει ή ακόμα και ξεπεράσει αυτή των εκλογών του 2021. Κάποια έμπειρα αλλά αισιόδοξα στελέχη θέλουν τη συμμετοχή να φτάνει ακόμα και τις 300 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΔΗΕΡ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει μονομερώς για το ακίνητο «Βερβερόντα»

admin

ΕΝΔΗΕΡ: Επίσκεψη σήμερα στην Δημοτική Κοινότητα Φούρνων

admin