exormisinews.gr
κασσελακησ4
ΠΑΣΟΚΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Κασσελάκης ανακατεύει την τράπουλα: «Θυσίες» αλλά και ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ – Στη μάχη του κέντρου η ΝΔ – Οχυρώνεται το ΠΑΣΟΚ

Κοινοποίηση

Διαφορετικά συναισθήματα έχει προξενήσει η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξή του ως νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο στρατόπεδο του κόμματος, η ελπίδα που είχε υποχωρήσει μέχρις… εξαφανίσεως μετά τη διπλή εκλογική συντριβή τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά και την εκτός ορίων τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου, επανέρχεται, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει.

Οι θυσίες

Η πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αποδεχθεί την πολιτική αποστρατεία πολλών στελεχών του κόμματος ως αναπόφευκτη συνέπεια της εκλογής του «εντελώς καινούργιου» Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της εκλαμβάνει την ψήφο των δυο τελευταίων Κυριακών ως εντολή ριζικών αλλαγών στο κόμμα, κάτι που δεν γίνεται χωρίς… θυσίες.

Σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο τρόπος που αντιμετώπισε το τελικό αποτέλεσμα η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίστηκε χαμογελαστή και με υψωμένη την αριστερή της γροθιά το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τις δηλώσεις της να μην παραπέμπουν σε ρήξη, αλλά σε συμπόρευση.

Ελπίδες για δημοσκοπική ανάσα

Ήταν ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες «βομβαρδίστηκαν» με αλλεπάλληλες δηλώσεις που εξέθρεφαν φόβους για διάσπαση του κόμματος. Φυσικά ακόμα είναι πολύ νωρίς να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις όλων των στελεχών του κόμματος, ωστόσο σήμερα, δυο μέρες μετά την τελική νίκη Κασσελάκη, αυτό που κυριαρχεί είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα ότι με τη νέα ηγεσία θα αρχίσει από την επόμενη χρονιά η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει πραγματική εναλλακτική λύση στις επόμενες εκλογές, που ακόμα αργούν…

Μετά την επίσκεψη του στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Η ψυχραιμία και οι κρυφές ανησυχίες 

Αντίθετα, τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα του πολιτικού μας συστήματος, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία και το ενισχυμένο στις διπλές φετινές εκλογές ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα, όχι όμως χωρίς κρυφές ανησυχίες την εκλογή Κασσελάκη.

Ειδικότερα, κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν χθες στην «Η» ότι τις εκλογές που οδηγούν σε πολιτική αλλαγή, δεν τις κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις, αλλά πάντοτε τις χάνουν οι κυβερνήσεις.

Ο ζωτικός χώρος του κέντρου 

Συνεπώς, «όσο ο Μητσοτάκης συνεχίζει μια πολιτική προσέλκυσης των κεντρώων, του μεσαίου χώρου, των πολιτών που έχουν χαλαρή ή και καθόλου σχέση με την πολιτική, ο Κασσελάκης εκ των πραγμάτων δεν έχει ζωτικό χώρο να κινηθεί».

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ακολουθεί με συνέπεια αυτή την πολιτική από το 2016, οπότε εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς δύσκολα θα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι θα την εγκαταλείψει.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία παραμένει επιφυλακτική καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, για την αποτελεσματικότητα της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, που θα του δώσει μεσοπρόθεσμα μια δημοσκοπική άνοδο, η οποία θα τον ξαναβάλει στο παιχνίδι της κυβερνησιμότητας.

Αναμένουν επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Τις δικές της ανησυχίες έχει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένει με βεβαιότητα το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Στέφανου Κασσελάκη προς την πολιτική και κοινωνική βάση του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επινοήσει πολιτικές απαντήσεις στην αναμενόμενη «επίθεση» Κασσελάκη, με δεδομένο ότι το τελευταίο που θα ήθελε είναι μια διατήρηση -η, το χειρότερο, μείωση- των εκλογικών του ποσοστών στις ευρωεκλογές του 2024.

Εάν εκεί ανακοπεί η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να προβάλει την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς οι πάντες, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κοπή πίτας με Νάντια Γιαννακοπούλου

admin

ΕΝΔΗΕΡ: ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ

admin

Ανδρέας Πουλάς: Ζημιές από χαλάζι στην περιοχή Πυργιώτικα Αργολίδας

exormisi