exormisinews.gr
362988872 677838524160133 4739049866270431842 N
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων εξελίσσεται σε μάστιγα για την Αργολίδα

Κοινοποίηση

Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων εξελίσσεται σε μάστιγα για την Αργολίδα
➡️Τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
➡️Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα και η μετακίνηση τους σε αγροτικές αλλά και αστικές – ημιαστικές περιοχές δημιουργεί πολλά προβλήματα και κινδύνους.
➡️Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι αγρότες του νομού που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και το εισόδημα τους να μειώνεται. Τα παράπονα και οι καταγγελίες για καταστροφές είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριόχοιρων αλλά και το εύρος των περιοχών μετακίνησης.
➡️Δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ γιατί η Π.Ε. Αργολίδας δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται.
➡️Δεύτερο πρόβλημα αποτελεί η διέλευση των ζώων από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν οι αγέλες μετακινούνται σε αναζήτηση τροφής. Έτσι έχουμε την πρόκληση αρκετών τροχαίων ατυχημάτων που θέτουν τις ζωές των πολιτών σε κίνδυνο και τους ζημιώνουν οικονομικά.
➡️Τρίτη παράμετρος του προβλήματος είναι η μετάδοση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, καθώς η μετάδοση της ασθένειας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στη χοιροτροφία. Λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής χοίρων. Αν το νόσημα εμφανιστεί σε μια εκτροφή, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της.
➡️Οι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων την τελευταία δεκαετία είναι γνωστοί: ο υβριδισμός με ήμερους χοίρους, η απαγόρευση του κυνηγιού σε πολλές περιοχές, ο περιορισμός των μετακινήσεων και της θήρευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δάσωση πολλών περιοχών και η εγκατάλειψη των καλλιεργειών σε ημιορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε αυτές η επάρκεια της προσφερόμενης τροφής για τους αγριόχοιρους, κλπ.
➡️Στην Αργολίδα τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε η αύξηση του χρόνου κυνηγιού με απεριόριστο αριθμό θηραμάτων, η σύσταση συνεργείων για την ελεγχόμενη δίωξη των αγριόχοιρων σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και η έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης Θήρας περί απαγόρευσης παροχής τροφής σε αγριόχοιρους και ημίαιμους χοίρους.
➡️Τα παραπάνω μέτρα όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά εμφάνισης αγριόχοιρων σε διάφορες περιοχές του νομού μας, αυξάνοντας έτσι τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τα τροχαία ατυχήματα.
📍Ο κ. Πουλάς ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό
❓Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβείτε ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπέρογκης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Αργολίδα;
❓Προτίθεται να αλλάξετε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης για τις ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι και σε περιοχές εκτός προστασίας της συνθήκης RAMSAR, ώστε να αποζημιώνονται οι πληγέντες παραγωγοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η υποβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας του Άργους συνεχίζεται.

admin

Αγγελική Κοντοθανάση Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Αργολίδας: Ο ουσιαστικός ρόλος των νέων στην αυτοδιοίκηση

admin

Ν.Ανδρουλάκης για την Ν.Φιλαδέλφεια: “Απαιτούνται άμεσα απαντήσεις”

admin